Super Team

Ημερολόγιο

July 2018
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Καιρός

Με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ’ ΚΠΣ)\nΈργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από Εθνικούς Πόρους κατά 20%
οι Λειψοί
Τα νησάκια των Λειψών
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι Λειψοί είναι ένα απομονωμένο, γαλήνιο και ήσυχο νησί με φυσικό κάλλος και ήπια γεωμορφολογία. Eίναι ένα από τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, εντοπίζονται στο Νότιο Αιγαίο και αποτελούν ένα σύμπλεγμα 30 μικρών νησιών και βραχονησίδων.

Οι Λειψοί περιτριγυρίζονται από μικρά νησιά, υφάλους και ογκώδη βράχια όπου τίποτα δεν είναι όμοιο και επίπεδο σε μεγάλη έκταση.

Μερικά από τα νησάκια των Λειψών είναι τα εξής:

  • Μακρονήσι
  • Πλακονήσι ή Πιάτο
  • Καπαρονήσι
  • Φραγκονήσι
  • Νησί του Πιλάβι
  • Ασπρονήσα (τα οποία είναι δύο)
  • Νησιά Κουλούρας
  • Καλαπόδι
  • Λίρα
  • Νησί του Σταυρή


 
Δημογραφικά Στοιχεία
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ο πληθυσμός του νησιού στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν 200 περίπου κάτοικοι. Κατά την απογραφή του 1991 με βάση την Ε.Σ.Υ.Ε. o μόνιμος πληθυσμός απαριθμεί 598 άτομα ενώ το 2001 φτάνει τα 687 (αύξηση 15% σε μια δεκαετία). Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι υπολογίζονται στους 750. Γενικά, ο πληθυσμός του νησιού εκτός από τους μόνιμους κατοίκους αποτελείται και από τουρίστες που είχαν έρθει εδώ για παραθερισμό και ζουν σχεδόν μόνιμα έχοντας ή ενοικιάζοντας κάποια κατοικία. Επίσης, αυξάνεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επιστρέφουν αρκετοί νησιώτες από την ελληνική ομογένεια αλλά και όσοι ζουν εντός Ελλάδος. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός μη συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών - παραθεριστών  σχεδόν διπλασιάζεται.

Στους Λειψούς ζουν αρκετοί Ιταλοί, περίπου το 40% των ξένων, μερικοί Άγγλοι, Γερμανοί, Ελβετοί και Γάλλοι. Πολλοί είναι οι Λειψιώτες που επέστρεψαν στο νησί με τις οικογένειες τους, από τον τόπο που είχαν πάει ως μετανάστες τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό, δημιούργησαν τις επιχειρήσεις τους και εντάχθηκαν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο του τόπου.

Επίσης στον πληθυσμό συμπεριλαμβάνουμε και μερικές δεκάδες άτομα όπου ζουν εδώ για εργασιακούς λόγους, όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, στρατιωτικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι καθώς και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι η μετανάστευση ατόμων για εργασιακούς λόγους από τις  βαλκανικές και τρίτες χώρες  είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 
Λίγα λόγια για τους Λειψούς
Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ιστορική αναδρομή

Κατά την προϊστορική περίοδο το νησί εποίκησαν Δωριείς και Ίωνες, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, εδώ προσάραζαν τα πλοία των δύο εμπόλεμων πλευρών.

Την Βυζαντινή περίοδο δέχθηκε πολλές επιδρομές πειρατών και τον 11ο αι. παραχωρήθηκε στον Όσιο Χριστόδουλο μαζί με την Πάτμο και τους Αρκιούς για την ίδρυση Μονής. Το σχετικό χρυσόβουλο του Αλεξίου του Α Κομνηνού, φυλάσσεται στην βιβλιοθήκη της Μονής της Πάτμου, με την τύχη της οποίας συνδέεται έκτοτε άρρηκτα το νησάκι των Λειψών. Πολλοί Πάτμιοι διέθεταν εδώ γη και ζώα, ενώ πολλοί ασκητές έχτισαν μικρά ησυχαστήρια, όπως της Κάτω και Πάνω Παναγιάς, της Παναγιάς του Χάρου κλπ.

Στη διάρκεια της τουρκικής κατοχής που ξεκίνησε το 1522, οι Τούρκοι ενάλλασσαν την συμπεριφορά τους από τις περιόδους απλής επίσκεψης στο νησί για είσπραξη φόρων, ως τις περιόδους ληστρικών επιδρομών.

Το νησί απελευθερώθηκε με την Επανάσταση του 1821, αλλά το 1832 επιστράφηκε στους Τούρκους με την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1948 μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αφού πρώτα πέρασε και από Ιταλική κατοχή.

 

Γεωγραφική θέση

Ο μοναδικός οικισμός του νησιού βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου, χτισμένος γύρω από το ασφαλές λιμάνι. Τα σπίτια με τα μπλε πορτοπαράθυρα, σκαρφαλώνουν προς την κορυφή του λοφίσκου, εκεί που δεσπόζει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ολόλευκη με γαλάζιο τρούλο και διπλά καμπαναριά. Δίπλα ακριβώς η πλατεία με τις ταβερνούλες, το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό-Λαογραφικό μουσείο, να αγναντεύουν τα γαλανοπράσινα νερά του κόλπου και να χαιρετούν από ψηλά τα καραβάκια, που φέρνουν τους επισκέπτες σ'αυτόν τον ήρεμο, αμόλυντο και φιλόξενο τόπο.

 

Η ονομασία του νησιού

Η ονομασία του νησιού είναι αρχαία. Ο Πλίνιος το αναφέρει ως Λειψόν, Λειψώ η Ληψία, ενώ πολλοί αρχαίοι συγγραφείς το ταυτίζουν με τη μυθική Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς. Η ύπαρξη πάντως μιας καλά οργανωμένης πολιτείας, πιστοποιείται από τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, που καλύπτουν μια περίοδο από την αρχαιότητα έως τους τελευταίους προχριστιανικούς αιώνες. Η ονομασία του, επίσης, πιθανόν να οφείλεται στο ελλειπτικό σχήμα του.